De witte dorpjes

ALMEDINILLA

In het dorp vind je internationaal bekende archeologische sites zoals de Iberische nederzetting El Cerro de la Cruz en de Romeinse villa El Ruedo. In het historisch museum worden de waardevolle overblijfselen van beide sites getoond met als topstuk een bronzen beeld van Hypnos, de god van de slaap. Omringd door indrukwekkende landschappen kan je in het dorp terecht voor tapas bars, restaurants en enkele lokale winkels. Neem eens een kijkje op de toeristische website van Almedinilla.

CARCABUEY

Carcabuey ligt verscholen onder de muren van het kasteel. Je kan er heerlijk rondkuieren door het oude dorpsgedeelte en genieten van een bezoekje aan enkele kerken, altaren en herenhuizen.

IZNAJAR

Aan de zuidelijke rand van het Subbetica natuurpark ligt Iznajar. Het dorp wordt gedomineerd door zijn kasteel met uitkijk op het meer. De gerestaureerde toren, de waterput op de binnenplaats, een deel van de toegangspoort en de wallen met kantelen zijn terug in zeer goede staat.

PRIEGO DE CORDOBA

dateert uit de Moorse periode. In Priego is er nog een weelde aan Moorse overblijfselen, waaronder het kasteel, de Villa wijk en het Balcon de Adarve, een schitterende natuurlijke richel.  De stad wordt beschouwd als de hoofdstad van de barok in de streek van Cordoba. Je vindt er dan ook talrijke mooie voorbeelden van deze stroming zoals de monstrans in de kerk van de hemelvaart (Asuncion), de Aurora kerk en de Fuente del Rey fontein, met zijn 3 vergaarbakken en het standbeeld van Neptunus, omringd door 139 spuitmonden.

ZUHEROS

is het mooiste witte dorp, genesteld aan de voet van de Sierras, met de beroemde Cueva de los Murcielagos grot als toeristische trekpleister. Je kan er schitterende stalagtieten en stalagmieten bewonderen. In het kasteel kan je nog de overblijfselen zien van het paleis in rennaissance stijl, opgetrokken in hardsteen.