Montilla – Bodegas Alvear

Op een uurtje rijden van Casa La Nuez, richting Cordoba, ligt het dorp Montilla waar je wijngaarden kan zien. Het gebied is niet zo groot maar wel heel belangrijk voor de productie van dessertwijnen.

Hier groeit de ‘Pedro Ximénez’ druif en wordt er verwerkt tot zoete wijnen en likeuren.

Peter Siemens, een Duitser, introduceerde in de 16de eeuw een nieuwe druivensoort die verwant is met de Riesling druif. De plant is goed bestand tegen hitte, koude winters en regen en gedijt prima in en rond Montilla.  De Spanjaarden vernoemden de druif naar hem maar verbasterden zijn naam naar ‘Pedro Ximénez’ of ‘PX – wijnen’.

In het centrum kan je de oudste bodega van Andaloesië bezoeken : Bodegas ALVEAR.  Gesticht in 1729,  waar nu de 8ste generatie aan het roer staat.

Het statige gebouw straalt oude Spaanse trots uit en in de bodega liggen ontelbare vaten te rusten.

(het is er ook constant 27°C, dus aangenaam koel in de zomer …)

De wijnen worden gemaakt volgens het ‘criaderas y soleras’ principe. Het principe wordt duidelijk uitgelegd bij een bezoek.

Hoewel de wijn verwant is met de Sherry is men in Montilla niet erg blij met deze vergelijking. Bij de  Sherry-wijnen wordt na het productieproces extra alcohol toegevoegd om tot minstens 16% te komen terwijl de Montilla wijnen spontaan en zonder toevoegingen dit alcohol percentage halen.

Bodegas ALVEAR

Maria Auxiliadora 1  – 14550 Montilla

Reservaties : 0034 957 66 40 14  

e-mail : visitasalvear@intnova.com

www.alvear.es

Bezoek enkel met gids : alle weekdagen om 12.30 u. stipt;  vertrek aan de ingang (Spaanse gids)

Wenst u een rondleiding in het Engels, Frans of Duits dan kan je ons vragen om even te reserveren.